Какво е BOPP?

Експертите от опаковъчната индустрия дават отговори на въпроса с технически термин: Биксиално Ориентиран Полипропилен. Това е изискано наименование за вид пластмаса. Означава, че производителите разтягат полипропиленово фолио в две посоки по време на производството му. Това го прави по-здраво, гъвкаво и прозрачено.

Като цяло, BOPP е най-добрият материал, който използваме, за да създадем най-добрите опаковки и консумативи.

Да се направим на умни!

BOPP (Биксиално Ориентиран Полипропилен) е термопластичен полимер, който има много сходни свойства с Полиетилен Терефталат (PET). Той се използва широко в печатането на стикери и етикети, опаковки за храни, текстил, комерсиални продукти и много други.

Произвежда се чрез свързването на две молекули пропилен с помощта на химично вещество, наречено ди-(2-пропен-1-ол) адипат (DA). Резултатната термопластична полимерена верига е биксиално ориент  ирана. Тази ориентация създава фолио, което е по-здраво в две посоки, отколкото в една.

Пригоди си го за теб!

BOPP е материал, перфектен за печат с водни и разтворими мастила. Производителите на BOPP фолио обработват повърхността му с различни методи – например коронова обработка (третиране) – за подобряване на залепваемостта и печатаемостта му.

Короновата обработка е процес на нанасяне на тънък слой метален оксид на повърхността на BOPP фолиото. Слойът метален оксид се добавя, като се нанесе течност или газ върху повърхността на фолиото. Течността или газът след това се изпарява, за да се формира оксиден слой. По този начин, фолиото става идеално за нанасяне на печат, като осигурява стабилно залепване на мастилото, без да се отлепва или разкъсва.

Готин материал, но колко да е здрав?

Здравичък е! Както споменахме по-горе, полимерните вериги са организирани в две посоки, което гарантира по-добра ориентация и компактна структура. Това прави материала устойчив на натоварване и дава възможност на фолиото да запазва своите свойства дори при интензивна употреба и в различни условия на околната среда.

Фолиото е също така устойчиво на:  влага, химикали, мазнини, разтягане, скъсване, ултравиолетова светлина, износване, кондензация и други, което го прави идеално за опаковане на храни, фармацевтични продукти, козметика и още много видове стоки. Благодарение на тази здравина и устойчивост, BOPP фолиото е изключително популярен избор за различни приложения в индустрията на опаковките.

Трябва и да сме отговорни!

В епоха, в която опазването на околната среда е от изключително значение за потребителите, BOPP пликовете изпъкват като екологично отговорна алтернатива на традиционните опаковъчни материали. Тъй като са изработени от полипропилен – материал, който може да бъде рециклиран, BOPP пликовете могат да бъдат събрани и обработени за рециклиране, спомагайки за намаляване на пластмасовите отпадъци.

Процесът на биксиално ориентиране улеснява използването на тънки BOPP фолиа, без да се намалява тяхната здравина. Това означава по-малко материал и по-малък екологичен отпечатък.

Продукти от BOPP:

Целофанови BOPP пликове за щендер Целофанови BOPP пликове с капак и лепенка Класически целофанови BOPP пликове

Източници:

 1. “Biaxially Oriented Polypropylene – an overview.” ScienceDirect.
 2. “Biaxially Oriented Polypropylene Overwrap Film: Applications And Uses.” Industrial Packaging.
 3. “Biaxially oriented polypropylene (BOPP) processes.” Springer.
 4. “Improved Working Temperature and Capacitive Energy Density of Biaxially…” ACS Publications.
 5. “Biaxial Orientation – an overview.” ScienceDirect.
 6. “BOPP vs BOPET: Understanding Films.” PMMI ProSource Directory.
 7. “Fundamentals of biaxial stretching and definitions of terms.” ScienceDirect.
 8. “Oriented film technology.” ScienceDirect.
 9. “Are BOPP Bags Recyclable? Understanding the Environmental Impact of …” SAH Polymers.
 10. “Sustainable Packaging Solutions: Exploring Eco-Friendly BOPP Bags.” SAH Polymers.
 11. “Environmentally Friendly Packaging| BOPP vs Paper.” Anduro.
 12. “BOPP is here to stay due to its sustainable and easily recyclable …” OEM Update.