Всяка градина или оранжерия има нужда от специфична грижа и защита, за да могат растенията в нея да процъфтяват. Един от най-ефективните начини да се предпазят растенията от прекомерното слънце, градушки и силни ветрове е използването на засенчваща мрежа. Тя освен за предпазване на растения, може да се използва за защита на автомобили от градушка, за поставяне върху огради против любопитни съседи, за сянка и други.

Какво можем да очакваме от засенчващата мрежа?

Защита от UV лъчи:

Мрежата разполага с UV стабилизатори, които я правят устойчива на слънце, като в същото време предпазва покритата площ от вредните лъчи.

Устойчивост на атмосферни условия:

Засенчващата мрежа е направена от здрав, устойчив на прокъсване полиетилен, който гарантира нейната здравина в различни метеорологични условия.

Адаптивност:

Мрежата се предлага в множество различни размери, като по този начин предоставя възможността за монтиране на всякакви места и обекти. Налични са и крепежни елемнти, които допълнително улесняват инсталацията на мрежата.

Различен процент на засенчване:

Мрежите най-често се предлагат в следните проценти на гъстота: 25% | 50% | 90% | 150%. Всеки модел има различна приложност и здравина.

Мрежа 25%:

Този модел често се използва за защита на млади растения, които се нуждаят от достатъчно слънчева светлица за фотосинтеза, но в същото време могат да се възползват от умерена защита срещу директните слънчеви лъчи. Този вид мрежа не е подходящ за сянка или за градушка.

Мрежа 50%:

Мрежите с 50% засенчване са ефикасни за защита на домати, различни зеленчуци, овощни градини, лозя, и разсад от атмосферни явления като градушки и поройни дъждове, както и от вредители като птици и насекоми. Те също така регулират влагата, което е от особено значение в горещите летни месеци. Мрежата предпазва растенията от интензивно слънчево облъчване. Използват се широко за създаване на сенчести места, временни огради, покриване на пространства като автокъщи и други приложения.

Мрежа 90%:

Мрежата с 90% засенчване е здрава, плътна, трудна за прокъсване, което я прави отлична и за поставяне вурху огради с цел “дискретност”. Този тип мрежа най-често се взима за защита от градушки или за места, където е необходима плътна сянка.

Мрежа тип 150:

Този модел е най-плътният вариант, който се предлага. Силата на мрежата тип 150 е в здравината. Тя е почти двойно по-здрава от гореспоменатата и предлага по-голяма устойчивост на атмосферните условия, което прави живота ѝ по-дълъг.  Подходяща е за поставяне върху огради , за изграждане на тенти, навеси, шатри, както и за защита от градушки.