Може би най-голяма роля в развалянето на храната играе кислородът, който е причина за бързото разпространение на бактерии. Всякаква храна, дали термично обработане или не, се разваля бързо в кислородна среда. И точно тук се намесва  така познатият ни вакуум.

Съхранение във вакуум:

Храната се слага в пликове, от които с помощтта на вакуум машина се изпомпва въздухът. По този начин хранита се намира във вакуумна среда. Ползите от така нареченото вакумиране са много:

  • По-дълъг срок на годност на храните.
  • Предпазва от бактерии и плесени.
  • Запазва вкуса и свежестта на продуктите.
  • Предотвратява изсъхването на храните.
  • Намалява хранителните отпадъци.
  • Подходящо за разнообразни храни, включително сухи продукти.
  • Спестява място при съхранение.
  • Улеснява мариноването на меса и риба.
  • Подобрява хигиената при съхранение.
  • Защитава от външни миризми и примеси.

Свежест и аромат:

Заради отсъствието на кислород във вакуумната среда, свежестта и ароматът на храните се запазват от 3 до 10 пъти по-дълго време в сравнение с традиционните методи на съхранение като хладилник или фризер. Микроорганизми като дрожди, плесени и различни бактерии не могат да оцелеят без кислород, което помага да се съхрани оригиналният вид и текстура на храната. Освен това, във вакуумна среда храната не губи влагата си, предотвратявайки изсушаването на продуктите.

Структура:

Допълнително, при обичайното съхранение на храна във фризер, тя е изложена на екстремно студен и сух въздух, който може да увреди нейната клетъчна структура, водейки до намалена свежест и аромат след отмразяване. От друга страна, методът на вакуумиране е особено подходящ за продукти, които лесно абсорбират влага като захар и брашно, тъй като вакуумирането предотвратява втвърдяването им, като не позволява на влагата от въздуха да проникне до тях.

Мариноване:

Едно изключително предимство на вакуумната технология е ускоряването на процеса на мариноване на риба и месо. Вакуумът увеличава проникването на маринатата, като отваря порите на месото и рибата по-ефективно. Това прави приготвянето на много различни ястия изключително бързо и лесно: месото е готово за готвене само 10-15 минути след мариноване във вакуум.

Без повече неприятни миризми:

Храни с високо мазнинно съдържание вече няма да развиват неприятни миризми. Това се дължи на факта, че окисляването, което е основна причина за влошаване на качеството и миризмата на мазни продукти като различни масла, се предотвратява в среда без кислород. В отсъствие на въздух, вкусът и ароматът на тези храни се запазват непроменени.

Удобство:

Особено важно е, че чрез използването на вакуумни пликове за консервация, можем да си осигурим големи количества храна, когато тя е в най-доброто си състояние – през сезона на узряване. Продуктите през техния сезон са не само по-вкусни и богати на витамини, но и често са по-изгодни. Така можем да запасим и да се наслаждаваме на тези храни през цялата година.

Намалете разходите си:

Когато започнете да използвате вакуумно опаковане за вашите продукти, ще забележите значително намаление на разходите за храна. Тъй като храната остава свежа за по-продължителен период, това води до по-рядко изхвърляне и, оттам, по-рядко закупуване. Инвестицията във вакуум машина за съхранение на продукти като захар, брашно и ориз гарантира, че те ще бъдат предпазени от вредители като мравки или молци, а също така ще предотврати захарта от втвърдяване и появата на червеи в брашното.

Вид храна Съхранение Срок на годност Срок на годност във вакуум
Месо Фризер 6 месеца 2-3 години
Мляно месо Фризер 4 месеца 1 година
Риба Фризер 6 месеца 2 години
Кафе на зърна Стайна температура 4 седмици 16 месеца
Кафе на зърна Фризер 6-9 месеца 2-3 години
Плодове Хладилник 1-6 дни 2-3 седмици
Сирене Хладилник 1-2 седмици 4-8 месеца
Бисквити Стайна температура 2-3 седмици 4-6 седмици
Брашно/захар/ориз Стайна температура 6 месеца 1-2 години
Маруля Хладилник 3-6 дни 2 седмици
Ядки Стайна температура 6 месеца 2 години
Масло Стайна температура 5-6 месеца 12-18 месеца