Изграждането на оранжерия за първи път може да бъде обезсърчително; обаче, ако съберете необходимите знания и информация, това може да се превърне в страхотно хоби или бизнес. Някои основни стъпки за изграждане на оранжерия са задължителни за изясняване преди да започнете работа. Първо, изборът на подходяща повърхност, на която ще бъде построена, е много важен. Второ, трябва да определите размера и желаните аксесоари. Въз основа на размера, също трябва да помислите какви растения и други необходими неща ще имате вътре. Колкото по-рано изясните основите, толкова по-рано може да започнете физическата работа по сглобяването на конструкцията.

Основа:

Основата на вашата структура трябва да бъде едно от първите неща, които се обмислят преди строителството. Трите основни типа, измежду които можете да избирате, са: основа на базата на третирано дърво, основа с балки и стълбове и бетонова основа. Основата на базата на третирано дърво е най-евтина сред трите. Тя представлява дървен под със стълбове, разположени около квадратурата на оранжерията. Дървото трябва да бъде третирано, за да се предотврати гниенето и други щети, които могат да възникнат. Имайте предвид, че ако обмисляте да използвате оранжерията в дългосрочен план, дървената основа не е най-доброто решение.

Втората основа е тази с балки и стълбове, която е единствената основа, при която подът не е директно върху земята. Тази основа се изгражда чрез използване на бетонни или дървени стълбове около периметъра и надолу по центъра, за да поддържат тежестта на самата оранжерия. Върху стълбовете се закрепват балки, които формират пода. След като това е завършено, оранжерията се закрепва към краищата, за да остане на място и да не се помества. Третата, и най-скъпа основа, е бетоновата основа, която е предназначена да бъде трайна основа за по-големи оранжерии. Тя представлява просто бетонна плоча. Въпреки че е по-скъпа, е идеална, тъй като предотвратява растежа на плевели и други нежелани растения в основата и вътре в оранжерията. Ако планирате да имате оранжерията си за дълъг период от време и да я използвате интензивно, бихме препоръчали бетоновата основа, тъй като изисква по-малко труд в дългосрочен план, като елиминира нуждата от премахване на плевели, улеснява почистването и общо взето предлага по-малко грижи.

След като изберете какъв тип основа искате да използвате, друга важна и очевидна стъпка е решаването какъв размер оранжерия искате и желаните аксесоари. По отношение на размера, оранжериите могат да варират в различни размери от по-малки, до 4-5 метра, до по-големи, които достигат 30 метра и повече.

Рамки:

След като решите за размера, можете да изберете какъв тип комплект рамки искате да закупите, като например поцинкована стомана, пластмаса или PVC, дърво или алуминий. Поцинкованата стомана е здрава и дълготрайна, но е по-скъпа и може да бъде трудна за намиране. Рамките от пластмаса или PVC са добри за оранжерии, защото са евтини и могат да бъдат преместени, но тъй като лесно се местят, трябва да сте сигурни, че метеорологичните условия са подходящи за такава рамка, за да не бъде отнесена от вятъра. Дървените рамки са добри, защото са естествени изолатори, но тъй като са от дърво, могат да подлежат на гниене. Алуминиевите рамки са лесни за изграждане и не ръждясват. Ние бихме предложили алуминиевите комплекти, защото са лесни за намиране и изграждане и са по-евтини от някои от другите споменати.

Стени:

Следващо, трябва да решите дали предпочитате странични стени от полиетилен или стъклени стени. И двете имат предимства и недостатъци. Предимствата на полиетиленовите страни са, че са по-евтини и с двата слоя произвеждат повече топлина, а недостатъците включват намаленото количество светлина и може би подмяната им в дългосрочен план. Предимствата на стъклените страни включват цялата светлина, която пропускат, и колко дълго траят. Най-големият недостатък при използването на стъклени страни е високата цена. В крайна сметка всичко зависи от личните предпочитания и финансовото положение. След като решите за страните, можете да видите какви аксесоари са необходими и/или желани. Например, ако изберете полиетиленови страни, идеален е въздуходувка за поставяне между двата слоя, тъй като тя по-добре изолира самата оранжерия. Тогава възниква въпросът колко врати искате и дали искате страни, които се навиват, което изисква въртене на дръжка. Аксесоарите са безкрайни и отново зависят главно от това, което харесвате и можете да си позволите.