В ежедневието, чувалите играят важна роля за сортирането, съхранението и преноса на вещи, както и за изхвърлянето на отпадъци. Крайно неприятно е използването на чували, които не са пригодени за вашите нужди и цели. В този блог ще се опитаме да ви информираме за различните видове чували, за какво се използват и от какво са направени.

Сезаловитите чували са изработени от сплетени полипропиленови нишки, което ги прави изключително издръжливи на натоварване и устойчиви на прокъсване. Предимно се използват за опаковане на дърва и въглища, събиране на слънчоглед, зърно, царевица, картофи, захар и други селскостопански култури, както и за изхвърляне на тежки строителни материали и отпадъци. Чувалите са предназначени за голяма товаримост и може да не са подходящи за събиране на леки и обемисти неща.

Този вид чували са изработени от полиетилен високо налягане (HDPE). Това ги прави много здрави и устойчиви на голяма товаримост и напрежение. Използват се за съхранение и опаковане на хранителни стоки като плодове и зеленчуци. Подходящи са за събиране на моркови, картофи, краставици, чесън, пипер, лук и други сходни сортове култури. Чувалите често разполагат с вградена връзка за връзване.

Вторичните чували най-често се изработват от рециклиран (вторичен) полиетилен ниско налягане (LDPE) с дебелина, варираща обикновено от 50 до 250 микрона. Чувалите с дебелина от 100 до 200 микрона най-често се използват за събиране на грозде, сливи, дюли и други плодове, от които се произвежда ракия или вино. По-тънките се използват за изхвърляне на отпадъци, както и за съхранение на нехранителни потреби.

Тези чували също са изработени от полиетилен ниско налягане (LDPE), като това, което ги различава от вторичните чували, е че при тях материалът е първичен, а не рециклиран или преработен. Тези чували са подходящи за съхранение на храни, като най-вече се използват за сортиране, пренасяне и съхранение на месо. Също така може да се използват за опаковане на дрехи, тъй като редовните чували нямат никаква миризма, която да влияе негативно върху съдържанието в тях. Изработват се в различни дебелини, като най-често срещаните са чували с дебелина между 20 и 150 микрона.

Чувалите за смет се изработват както от LDPE, така и от HDPE. Тези, изработени от HDPE, са една идея по-здрави, но не са толкова еластични, колкото тези, изработени от LDPE. Чувалите за смет най-често са навити на ролки, като в една ролка има най-често от 10 до 15 броя, в зависимост от размера. Дебелината на чувалите е обикновено от 15 до 30 микрона. Както и името посочва, чувалите са предназначени за изхвърляне на битови отпадъци, но са също много подходящи за събиране на листа и други обемни и не толкова тежки отпадъци.