Прозрачният винил кристал е вид прозрачен полимер (поливинилохлорид), който намира приложение в най-различни ситуации. Най-често се използва за ветроупорни завеси (тенти), ресни за врати, предпазни покрития за маси и други. Известен е със своята кристална прозрачност, издръжливост и универсалност.

Характеристики:

  • Прозрачност:

Поради начина си на преработка, винилът може да играе роля на стъкло заради своята прозрачност. Това го прави идеален за заграждане на тенти, беседки, тераси и всякакви други външни пространства.

  • Издръжливост:

В  структурата на винила се добавят пластификатори, антиоксиданти, термични и УВ стабилизатори и други такива, които правят фолито изключително издръжливо на всякакви условия. При правилното използване и с правилната поддръжка, винилът може да издържи много години, без да се налага да се заменя с нов.

  • Гъвкавост:

Въпреки своято здравина и издръжливост, материалът остава гъвкав, което от своя страна улеснява инсталацията прави фолиото по-универсално за използване. Ако бъде използвано за ветроупорни завеси, през студените месеци може да стои спуснато, докато през топлите може да бъде навито, отваряйки заграденото пространство.

  • Лесна поддръжка:

Винил кристалът е изключително лесен за почистване и поддържане. Мръсотиите по него бързо се отстраняват чрез употребата на препарат и кърпа. В случай на наличие на гънки по фолиото, те лесно се премахват с пистолет за горещ въздух (може и сешоар). В повечете случаи дори и слънчевите лъчи премахват гънките по фолиото.

  • Устойчивост:

Благодарение на допълнителните компоненти добавени във фолиото, то е сравнително устойчиво на надраскване, което запазва кристалната му прозрачност.

 

Как да изберем винил?

При избора си на винил кристал е важно да знаем за какво точно ще го използваме. Ако го използваме за покритие на маса или за изграждане на ветроупорни завеси е препоръчително да се закупи по-дебело фолио понеже ще бъде по здраво и издръжливо. В зависимост от мястото (дали е ветровито или не чак толкова) може да се направи компромис и да се закупи по-тънкият вариант, защото е по-изгоден. Важно е преди закупуването на фолито да са взети точните размери, които ви трябват. Имайте предвид, че ширината на фолиото е фиксирано от производителя, и парчета с ширина по-голяма от 2 метра не се (или много рядко се предлагат). В случай, че ви трябва по-голяма ширина, парчетата могат да се слепят едно за друго с помощтта на специални лепила и/или горещ въздух.