В областта на опаковането, тиксото е неизменен консуматив, който винаги трябва да ни е под ръка. Разнообразието обаче е огромно и ние трябве да сме наясно коя лепилна лента за какво служи и какви качества има. В този блог ние ще се опитаме точно, кратко и ясно да разкрием основните качества на четирите основни вида лепилни ленти, за да може да направите информирано решение при тяхното закупуване.

Акрилно тиксо:

Акрилните лепилни ленти са сред най-предпочитания избор що се отнася до ежедневна употреба. Тяхното лепило е на водна основа и предлага приличен захват за различни повърхности. Вършат добра работа в различни температурни диапазони, което ги прави сравнително надеждни както за вътрешна, така и за външна употреба. Отличителен белег на акрилното тиксо е неговата ниска цена, която става повод за честото му закупуване. Въпреки това, то е в графата при ниско качествените лепилни ленти и не се препоръчва при изпълнение на отговорни задачи.

Тиксо солвент:

Тиксото солвент на своя страна е най-висококачественото тиксо на пазара. Лепилито на лентата е на база естествен каучук и предоставя максимални лепилни свойства. Този вид тиксо се използва предимно в хранително-вкусовата  и опаковъчната промишленост, в които е важно този вид консуматив да е напълно надежден. Характеризира се с широк работен температурен диапазон и прилепва здраво дори към влажни и мокри повърхности. Единственият недостатък на тиксото солвент е сравнително високата му цена, която обаче в повечето случаи е оправдана.

Тиксо хотмелт:

Тиксото хотмелт може би е най-иновативният вид самозалепваща лента. Лепилният слой е основан на база изкуствен каучук, съчетавайки отлични лепилни свойства и добра цена. Тиксото има голям работен температурен диапазон и лепи изключително добре върху хартиени и картонени продукти. Върху стъкло и дърво не се справя много добре. Използва се най-често в хранително вкусовата индустрия и за опаковане на малки до средно големи колети.

Хартиено тиксо:

Вървейки по екологичния път, хартиените самозалепващи ленти се налагат като устойчив заместител на пластмасовите такива. Дори и екологични, те не правят компромис и не остъпват по лепилни свойства спрямо обичайните лепилни ленти. Залепят добре на неравномерни повърхности и издържат големи натоварвания. Изключително удобни са при опаковането, защото не се изисква режещо острие, а може да се късат „на ръка“. Единственият недостатък при тях е влагата, която отслабва свойствата им. Хартиеното тиксо най-често се използва при опаковане на колети и ремонти (защото не оставя отпечатъци).

Източници:

  1. Article Title: “Tape Adhesive – an overview” on ScienceDirect Topics.
  2. Article Title: “Different Types of Adhesive Tapes & its Application” on ResearchGate.
  3. Article Title: “Activity – Testing Tape Stickiness” on the American Chemical Society website.